Dijital pazarlamanın en önemli ayaklarından biri SEO çalışmalarıdır. İnternet sitelerinin, arama motoru algoritmaları ile etkileşime geçerek aramalarda daha üst sıralarda yer almasına yönelik yapılan çalışmalara SEO denilmektedir. SEO çalışmaları açısından da içerikler ya da makaleler büyük öneme sahiptir. Ancak burada söz edilen makaleler, Google gibi arama motorlarını etkileme gücü yüksek ve SEO uyumlu makalelerdir. SEO uyumlu makale yazılırken dikkat edilmesi gereken birtakım hususlar vardır. Bu doğrultuda ilk olarak anahtar kelimelerin doğru kullanılmış olmasından ve başlık ile uyumlu olmasından söz etmek mümkündür. Anahtar kelimeler, arama motorlarında yapılan aramalarda algoritmalar tarafından algılanan, makale içerisinde kilit öneme sahip olan kelimelerdir. Anahtar kelimeler, makalenin yazıldığı konu ile uyumlu olmalıdır. Bunu dışında makalenin tek başlık altında çok uzun bir şekilde yazılması, istenilen bir durum değildir. Bunun yerine alt başlıklar ile yazının parçalara ayrılması ve okunmasının kolay hale getirilmesi gereklidir. Ancak alt başlıklar belirlenirken de konu içeriğine uygun olmasına özen gösterilmelidir. Ayrıca SEO uyumlu makale yazarken bilgiler yalnızca düz yazı şeklinde değil, farklı metin sunum tekniklerine başvurarak da kullanıcılara sunulmalıdır. Bu doğrultuda içeriği tamamlayıcı resimler ya da infografikler son derece önemlidir. SEO uyumlu makalelerde olması gereken bir diğer husus ise örneklendirmedir. Anlatılan konu eğer buna müsaitse, detaylı bir örnek ile konunun anlaşılır kılınması faydalı bir durumdur. Makalenin kullanıcılar tarafından okunmuş ve alıntılanmış olması, yazının amacına ulaşması yani ilgili internet sitesini ilk sıralara taşıması açısından önem arz eden bir durumdur. Makalenin yayınlanacağı sitenin mobil uyumlu olmasına ve mobil sürümünde yazının bozulmadan açılabilmesine de dikkat edilmelidir.
SEO uyumlu makaleyi gerekli kılan şey, SEO çalışmalarının amacına ulaşmasındaki rolüdür. Yani bir internet sitesinin arama motorlarında ilk sıralara çıkabilmesi açısından SEO uyumlu makalelerin rolü büyüktür. Bu makaleler içerisine serpiştirilmiş olan anahtar kelimeler sayesinde Google ve diğer arama motorlarına ait algoritmalar, site içerisinde yer alan konuyu öne çıkarmaktadır. Ancak bu sadece anahtar kelime kullanılarak sağlanabilecek bir durum değildir. Yazıda kullanılan dilin sade olması ve konu hakkında detaylı bir şekilde bilgi vermesi de önemlidir. Sadece SEO çalışması yapmış olmak için gelişigüzel şekilde yazılmış ve değerli herhangi bir bilgi içermeyen ya da gereksiz yere uzatılmış makalelerin, bu amaca ulaşabilmeleri mümkün değildir. Kullanıcılarına daha kaliteli içerik deneyimi yaşatmak isteyen Google, bu yüzden de tüm içerikleri detaylı bir şekilde analiz etmekte ve kısa da olsa en bilgi verici, en özgün ve en kaliteli içeriği ön plana çıkarmaktadır.
SEO uyumlu makale yazımında en önemli hususlardan biri de içeriğin özgün olmasıdır. Özgün içerik, üretimi esnasında herhangi bir alıntı yapılmamış ve tamamen sıfırdan yazılmış olan makalelere verilen addır. Özgün içerik üretimi zahmetli bir uğraş olsa da SEO çalışması açısından en değerli makaleler bu yolla ortaya çıkmaktadır. Bir makalenin özgün olması demek, hiçbir yerden yaralanmadan yazılması demek değildir. Kişiler bilgi sahibi olmadıkları bir konu hakkında makale yazacakları zaman internetten destek alarak araştırma yapabilirler. Yapılan bu araştırmanın özgünlük açısından herhangi bir zararı olmadığı gibi, yazının daha doğru bilgilerle donatılarak ön plana çıkmasına neden olur. Ancak araştırma esnasında incelenen yazılar kopyalama yöntemi kullanılarak yazılmamalıdır. Yazı tamamen okunduktan sonra yazar tamamen kendi cümleleri ve kendi yorumları ile makaleyi kaleme almalıdır. Diğer türlü yapılan makale üretimlerinin SEO açısından bir değeri olmadığı gibi, site açısından negatif durumlar yaratması da söz konusudur. Özgün içerik ile kopya içeriğin ayırt edilebilmesi adına günümüzde çok sayıda robot ve yazılım mevcuttur. Üretilen bir içeriği yayınlamadan önce bu robotlarda taramak, özgün içerik üretmek adına gerekli olan bir husustur. Özgünlük testini geçemeyen yazılar, internet sitelerine yüklenmemelidir.
Kopya içerik ya da diğer adı ile intihal hem akademik dünyada hem de SEO çalışmalarında sıklıkla karşılaşılan ama asla olmaması gereken bir durumdur. Kullanıcılarına kaliteli içerik deneyimi sunmak isteyen Google’da yapay zekâ tabanlı algoritmaları sayesinde kopya içeriklerin belirlenmesini sağlamaktadır. Emek vererek özgün içerik üreten site sahiplerinin emeklerine saygısızlık yapılmaması açısından da bu durum önemlidir. Google, kopya içerik keşfettiği internet sitelerine öncelikle uyarı mailleri gönderir. Ancak sorunun devam etmesi ve site içeriğinin büyük bir kısmının kopya içeriklerden oluşması durumunda farklı yaptırımlara başvurulur. Bu yaptırımlar içerisinde en kötüsü, internet sitesinin arama motorundan tamamen çıkarılması ve Google aramalarında asla görünmemesidir. Site sahipleri açısından bu istenmeyen bir durumdur. Bu yüzden de kopya içerik kullanmamaya özen gösterilmelidir.
Kopya içeriklerin yeniden düzenlenerek özgün hale getirilmesine yarayan bazı internet siteleri ve robotlar mevcuttur. Spinleme yaparak makalelerde değişiklik yaratılmasını sağlayan bu yöntemler sayesinde kopya makale üretiminden kurtulmak kolaydır. Bu uygulamaların temel mantığı, makale içerisinde bulunan kelimelerin eş anlamlılarını yazarak makaleyi değiştirmektir. Ancak bu SEO açısından son derece olumsuz bir durumdur. Zira SEO için özgün olması kadar, makalenin anlamlı ve bilgi verici olması da önemlidir. Örneğin bir makalede yer alan “içerik üreticisi” kavramı yerine bu spinleme uygulamalarında “muhteva üreticisi” olarak değişim yapılmaktadır. İntihal uygulamasına sokulduğu zaman muhteva üreticisi kavramını özgün olarak görünmektedir. Ancak kelimenin taşıdığı anlam, gerçek anlamından daha uzak hale gelmektedir. Bu da Google tarafından algılandığı zaman internet sitesinin olumsuz endekslenmesine yol açması muhtemel bir durumdur. Bu tür sorunlarla karşı karşıya kalmamak adına içerikler doğrudan özgün bir şekilde üretilmelidir.